Fantasztikus Banán kenyér :-)


INSTANT POT BANÁN KENYÉR 




Hát mit mondjak, ez az egyik kedvencünk! Miért érdemes Instant Pot-ban elkészíteni? Mert a sütemény sokkal omlósabb és finomabb lesz mintha sütőben sütnénk! Tudom, mert sütőben is készítettem párszor, de amikor az első kijött az Okosfazékból, már tudtam hogy ezt sütőben? Soha többet! Csakis az Okosfazékban! 

HOZZÁVALÓK


  • 360 ml víz
  • 118 ml porcukor (ez inkább 200 ml ha édesebben szereted) 
  • 2 nagyobb tojás
  • 3 evőkanál vaj 
  • 2-3 nagy, szép érett banán 
  • 118 ml sima ízesítés nélküli joghurt
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál (5ml) vanília aroma 
  • 355 ml sima liszt ( használd azt ami neked bevált. Itt thaiföldön ún All Purpose (minden célra) lisztet használok
  • 7.5 ml szódabikarbóna vagy sütőpor 
  • csipet só 
  • Ízlés szerint szárított gyümölcsök (dió, mandula, mogyoró, mazsola, stb) 
Amire még szükséged lesz az egy 22 cm ármérőjű Bundt Pan vagyis kuglóf forma. 

Elkészítés

1. Tedd a cukrot, vajat a tojásokat és a banánokat (természetesen meghámozva :-) egy nagyobb tálba és kézimixerrel keverd össze úgy, hogy szép egyenletes legyen a massza. Add hozzá a joghurtot, a citromlét és a vaníliát. Keverd ismét szép egyenletesre. 
2. A masszához add hozzá a lisztet, a szódabikarbónát, sót valamint az előkészített szárított gyümölcsöket. Dagaszd az egészet szép egyenletesre. Használhatsz dagasztógépet vagy más segédeszközt is. 

Alaposan vajazd ki a kuglóf formát vagy használj sütő spray-t :
Én ezt használom, nem tudom hogy otthon lehet-e kapni, de szerintem igen. 

3. Töltsd fel a kuglóf formát a masszával szép egyenletesen, és egy spatulával símitsd el az egyenetlenségeket. 
4. Tedd az Okosfazékba a gyári tartozékként kapott kis füles állványt úgy, hogy a füleket behajtod az állvány alá. (különben nem fér bele a kuglóf forma) 


5. Tegyél 360 ml vizet az Okosfazékba


6. Ha van ilyened (külön kell rendelni)
... akkor helyezd rá a kuglóf formát 

... ha nincs akkor hajtogass egyet alufóliából:



















és szép óvatosan emeld be a kuglóf formát az Okosfazékba.

7. Konyhai papírtörlőkendővel takard le a formát, úgy hogy lehetőleg ne érjen hozzá a masszához, valamint  ennek a tetejére tegyél még egy darab alufóliát is. 
8. Zárd le az okosfazekat, a gőz szelepet állítsd zárt (Sealing) állásra. 
9. Nyomd meg a Pressure Cook gombot és állítsd High Pressure opcióra valamint a  főzési időt 25 percre. A Keep Warm (Melegen tartás) funkciót pedig kapcsold ki. 
10. Amikor az Okosfazék befejezte a főzést - ez kb. 35 perc, (kb. 10 perc a megfelelő nyomás elérése plusz a 25 perc főzési idő) hagyd hogy természetes módon engedje ki a gőzt. Ez kb. újabb 25 perc lesz. 
11. Vedd le a tetőt, és távolítsd el a felső alufólia takarót, majd óvatosan az alatta lévő papírtörlőt is. Emeld ki a kuglóf formát és tedd egy vágódeszkára vagy állványra. Hagyd 5 percet pihenni, mielőtt a kész kenyeret kivennéd a formából. Miután kivetted a kenyeret várj még legalább 20 percet mielőtt megvágnád, hogy megfelelően lehűljön és a felesleges nedvesség is eltűnjön. 

HA MINDENT JÓL CSINÁLTÁL AKKOR JÓ ÉTVÁGYAT! 

Megj: Ez a recept elkészíthető hagyományos sütőben,  akár egy  kenyér formába öntve is. Ebben az esetben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd süsd a kenyeret 180 fokon 60 percig. 

HA TETSZETT A POSZT KÉRLEK OSZD MEG ÉS KOMMENTELJ! 

Comments